Antonela Barraqué (fostă Moldoveanu), o româncă stabilită în Franța de 20 de ani, care a venit în vacanță în România împreună cu soțul francez și cele două fetițe ale lor.
„Nu trebuie să mă uit la prețurile din România, nici la bani. E de ajuns să mă uit în aeroporturi. Văd că românii pleacă în vacanțe mult mai exotice decât mi-aș permite eu locuind în Franța”, povestește Antonela Barraqué, o româncă stabilită în Chaville din Franța.
„De fată eram Moldovan. M-am căsătorit acum 11 ani și am două fetițe, soțul meu este francez, dar inima noastră e în România, inclusiv lui îi place foarte mult aici. Povestea mea pe scurt este cam așa: am plecat acum 20 de ani, m-am dus în Franța cu studenții, când pleca toată lumea. Apoi am revenit în România, m-am angajat la bancă, am mai stat 5 ani, între timp mi-am cunoscut soțul și iarăși am plecat. În Franța lucrez în sistemul bancar, dar acum sunt în concediu de creștere a copilului (are o fetiță care va împlini în toamnă doi ani – n.r.) și abia din toamnă mă întorc iar la muncă”, ne-a spus ea.
„Eu sunt familistă convinsă, iar în Franța îmi lipsesc foarte mult părinții. Nu avem niciun sprijin acolo. Când aud că în România este greu, mă gândesc că probabil este mai greu financiar, dar să nu ai un sprijin când ai un copil bolnav, când nu ai cu cine să-l lași, acest lucru nu se compară cu starea financiară. Noi suntem chiar singuri. Soacra mea stă la 2.000 de km, mama la 2.000 de km. Trebuie să ne descurcăm așa cum putem eu, soțul și cele două fetițe. În fiecare an venim de Crăciun, de Paști, vara. Tatăl meu a fost preot, mai am doi frați preoți, iar fetița mea cea mai mare având și doi verișori cu care se joacă de fiecare dată când venim acasă vorbește bine românește, citește cărți, știe să se exprime în română și îi place foarte mult. Dacă ar fi să plec, nu m-aș mai duce. Soțul meu ar veni și el în România dacă și-ar găsi de lucru. Văd că la Bistrița se construiește, se amenajează mult. Va fi în viitor un super oraș european. Mi-aș dori să mă întorc la Bistrița sau la Cluj”, a spus Antonela Barraqué, pentru publicația Timp Online.
„Nu trebuie să mă uit nici la prețuri, nici la bani. E de ajuns să mă uit în aeroporturi. Văd că românii pleacă în vacanțe mult mai exotice decât mi-aș permite eu locuind în Franța. Așa ceva nu era acum 15 ani. Deci e greu, nu contestat, probabil e foarte greu, dar financiar pare că ei câștigă mult mai bine decât mine. În vacanțele noastre, de Crăciun venim în România, de Paști la fel, în vacanțele de vară venim un pic în România și un pic la bunica din Franța și mai mergem la mare în luna mai când avem puțin liber și mergem ori în Franța, ori în Spania, ori în Grecia, unde e mai ieftin și mai aproape.
Rata mea la bancă e de 1.600 de euro, cheltuielile mele ajung la 2.500 de euro. S-au scumpit prețurile și în Franța. Cu 20 de euro nu mai cumperi ce luai altădată. La fel ca aici, cu 100-200 de lei nu mai cumperi ce cumpărai. Cel mai greu este să nu am mama și tata acolo. Aici probabil că românii au credit, dar duc copilul la mama, vine bunica, îl duc la vecina, cheltuieli care nu sunt atât de mari precum la noi, în Franța. Social este greu pentru mine, dar nu pentru că m-aș simți marginalizată pentru că sunt româncă. Dimpotrivă. Suntem apreciați, dar acolo totul e cu programare, ca la medic. Dacă vrei să ieși în week-end cu cineva trebuie să anunți din timp. Nu e ca în România: hai la un suc, hai la o cafea!”.
Antonela Barraqué consideră că nivelul de trai bun al românilor se reflectă și în preocuparea exagerată pentru felul în care arată, locuințe și mașini, ceea ce nu se întâmplă în Franța.
„Aici aud la tot pasul: mă duc la coafor, mă duc la unghii, îmi cumpăr încă o rochiță, mă duc la o nuntă, mă duc la o aniversare, la un banchet. Aici trebuie să-ți faci unghiile ca să te duci la magazinul din colț.
În România e multă preocupare pentru ce zice lumea, de parcă noi trăim cu lumea. Românii investesc mult în case, în Franța 50% din francezi locuiesc cu chirie și nu pun mare preț nici pe mașini. În Franța, nimeni nu te analizează cum ești și nu te analizează din cap până în picioare. Chiar dacă te duci la magazin în chiloți, nu are nimeni treabă cu tine”, a menționat ea.
Potrivit unor cifre oficiale, în Franța trăiesc peste 100.000 de români.